zaterdag 14 juli 2012

Wolverkoop

Nee ik verkoop geen wol tenminste bijna nooit!
Het bewerken van ruwe wol naar een breiklaar bolletje is best vrij veel werk.
Ik heb een paar plaatjes ervan gemaakt...
Dit is een deel van de vacht die op Texel kocht,het meeste vuil zoals mest en stro heb ik er al uit gehaald maar er zit nog veel vuil(lees mest) in.
Dus neem ik een emmer heel heet water,85 graden en een beetje afwasmiddel waar ik de wol instop.Een beetje voorzichtig roeren zodat de wol goed onder water is en dan gewoon een half uurtje wachten.

Het water is heel vuil en onder in de emmer ligt een laagje zand.Dus wol er uit en spoelen en nog eens spoelen.Een slacentrifuge is dan een handig ding om het baggerwater uit de wol te krijgen.

Hoewel ik graag vuile wol spin heb ik uit betrouwbare bron dat dat niet ongevaarlijk is. Een virus schijnt het nogal prettig te vinden in schapenwol,denk aan Q-koorts en 85 graden= weg virus.

De wol is nu veel schoner ,die donkere punten gaan er uit bij de laatste was,als de wol klaar is. Het moet nu goed drogen en als het buiten regend doe je dat dus binnen op een paar oude handdoeken bijv.

De wol kan zo gesponnen worden of het gaat door de kaardenmolen.Spin twee klosjes vol,die moeten daarna nog eens getwijnt worden,van 2 draden maak je 1 sterke draad.

Als de wol getwijnd is maak ik er strengen van,die weeg ik en label ze met een stukje tyvek.Heel handig spul je kan er alles opschrijven en het blijft leesbaar na wassen en verven.

De wol is nu klaar om verder verwerkt te worden.Het moet nog eenmaal gewassen worden.Op de foto is de bovenste streng gewassen en de andere niet en dat is ook goed te zien!

Ik kocht de ruwe schapenvacht voor 10 euro het woog ongeveer 4 kilo waarvan zeker een kilo afval afgaat dus hou ik 3 kilo schone wol over.
Als ik 5 euro voor 50 gram gesponnen wol vraag lijkt dat dus wel heel veel maar kijk eens wat een werk er aan vooraf is gegaan?
Dan is 5 euro niet duur maar goedkoop!
Nogmaals ik verkoop geen wol maar het wordt me wel eens gevraagd....

Bron,
http://www.kleiendraad.nl/nl/