zaterdag 5 november 2011

gootsteenontstopper en frietuurvetWat zou ik daar nou mee moeten?

Zeep maken,echte zeep!Ik maakte eerst de de caustic korels aan met water(heel goed afgewogen)want voor zeep heb je loog nodig.Het vet deed ik in een glazen pot in de rijstkokker om te smelten.

De kunst is dat beide vloeistoffende zelfde temperatuur moeten hebben voor dat je het mengt(en de gootsteenkorrels worden heel erg warm als je er koud water bij doet)! 50 gr.is een goede temperatuur .Dan mik je de vloeistoffen bij elkaar en na een poosje goed roeren word het lobbig.Ik had nog rode (voedings)kleurstof in huis en dan krijg je dit....


Dat is het moment om de zeep in al klaargezetten vormpjes te scheppen,gieten zou handiger zijn alleen was het bij al iets te dik....Dat mag de pret niet drukken want nu heb ik een heel stel heel vreemde vormen zeepjes.


Ik moet toegeven dat het er niet uitziet.. en het ruikt ook nergens naar want een parfum heb ik niet in huis maar ik wilde het gewoon eens proberen. Al jaren maak ik mijn eigen vloeibaren zeep en doe er de was mee,dweil de vloer ermee en gebruik het voor allerlei schoonmaakwerkjes.Het bevalt me goed is ik weet waar ik mee bezig ben.Harde zeep had ik nog nooit gemaakt.Een tijdje terug las ik iets over zeepkettingen,leek me wel leuk.Van de week op onze naaiclub  bij Loes werd er over zeepkettingen gesproken en toen ik op het A.C. was hingen daar ook zeepkettingen.Vandaar dat ik maar eens met google ging zoeken.
Ik heb gelijk een starterspakket zeepmaken besteld maar ik  heb natuurlijk geen geduld en wilde het vandaag proberen en ik had alles in huis behalve frietuutvet(het is 100%palmvet ,500 gr.huismerk AH.0,64 cent) vandaar.Nu moet ik wachten tot het is uitgehard en dat kan wel een dag of wat duren....

3 opmerkingen:

Nienke zei

Wat origineel!

joke zei

Misschien wil het het recept voor die vloeibare zeep ook met ons delen?
Is het milieuvriendelijker dan gewone allesreiniger of wasmiddel

Marrie-jette zei

Joke ik ga binnenkort een nieuwe lading vloeibare zeep maken en dan schrijf ik er een logje over,ok?