maandag 7 november 2011

zeepjes

Vet en gootsteenontstopper
Een van de meest gestelde vragen is: "zeep van gootsteenontstopper? Dat is kan toch niet goed zijn?" De vraag is heel belangrijk want gootsteenontstopper is een gemeen goedje, dus denken voor je doet kan helemaal geen kwaad.

Toch wordt zeep echt gemaakt van gootsteenontstopper en vet. En zelfgemaakte zeep kan je prima op je huid gebruiken. Dus hoe zit het nou?

Legosteentjes

Het is misschien het makkelijkst om te denken aan legosteentje. We weten: "met Lego kan je alles maken." Stel we hebben een mooi huis gemaakt van Lego. In een huis kan je wonen, leven, slapen. Een huis is ... een huis. Gaan we nu ons Legohuis afbreken, dan houden we grote berg met steentjes over. Met die steentjes kunnen we weer iets nieuws bouwen: bijvoorbeeld een auto. En als we de auto gebouwd hebben en nog wat blokjes overhouden dan kunnen we daar iets kleins van bouwen. Een tafel bijvoorbeeld.

Hadden we eerst een huis. Nu hebben we een auto en een tafel!

Zo is het ook met gootsteenontstopper en vet. Gootsteenontstopper en vet bestaan uit allemaal kleine stukjes. Tijdens het zeepmaken breken we de gootsteenontstopper en het vet in allemaal kleine stukje en bouwen daar iets nieuws van: zeep!

In de chemie heb je het dan over een chemische reaktie. Stoffen worden opgebroken in kleinere delen en opnieuw opgebouwd naar een nieuwe stof. Bij ons huis hadden we legosteentjes, bij scheikunde hebben we het over atomen en molekulen.

Dit stukje heb ik ergerns van internet gejat.Voor mijzelf is dit gewoon duidelijk aangezien ik niks van scheikunde weet!


De propjes die van mijn vorige log heb ik opnieuw gesmolten en het in een oude ovenschaal gegoten.Het werd een mooie plak met een uitsteekvormpje maakte ik hartjes en nu moet de zeep rijpen.Dat kan wel een week of vier duren pas dan weet ik of mijn zeepjes ook echt zeepjes zijn.Voor een eerst poging vind ik het niet gek!

5 opmerkingen:

Chriss-Cross zei

Dit ziet er al veel beter uit dan die drolletjes is cakecupjes...
Kun je er nou ook etherische olie of zo aan toe voegen (vleugje geur)?

Marrie-jette zei

Chriss,je hebt gelijk het zag er niet uit!Het was gewoon net iets te dik geworden en dan giet het niet meer...Vandaar dat ik het nog eens warm heb gemaakt maar....of het nog werkt??Geen idee!Maar het ziet er nu al wel beter uit.Ik had geen etherische olie in huis want dat is wel het geurtje wat je erbij moet doen.

janneke zei

Grappig, ik woonde vroeger naast een zeepfabrikant.
We mochten als kinderen bij hem zeepjes maken.
Maar volgens mij deden we dat gewoon met oude zeepjes.

Ineke zei

Ziet er wel grappig uit. Bedankt voor je "wetenschappelijk onderzoek".

Nienke zei

Nou jij kan straks je eigen zeepkettingen met schelpen etc. ertussen rijgen, leuk hoor!